Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami
Perfekcyjny pasztet, idealny na Święta. Część mięsa to pozostałości z rosołu, natomiast połowę mięsa stanowi zmielona pierś kurczaka. Dodatkowo wzbogaciłam pasztet o białe warzywa: cebulę, czosnek, pietruszkę i seler, które nadają delikatności naszemu wypiekowi. Dodatek szynki parmeńskiej powoduje, iż całość staje się wykwintna, z charakterystycznym dymnym posmakiem szynki.
Składniki:
- 400 gram zmielonego mięsa drobiowego, np. z rosołu
- 300 gram zmielonej piersi kurczaka
- gotowane warzywa: mały seler, dwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku
- 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych
- 1 łyżka soli ziołowej
- 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżki majeranku
- 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej)
- 3 jajka
- 6-7 plastrów szynki parmeńskiej
Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie plastry szynki- najlepiej niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno z dodatkiem konfitury żurawinowej.
Smacznego, Klaudia.
Pierś musi być wcześniej ugotowana? Czy mielimy surowa? :) często z rosołu zostają mi białe warzywa, pasztet drobiowy to świetny pomysł. Zawsze kupuje, czas upiec własny :)
OdpowiedzUsuńPierś jest surowa. Warto upiec własny, smakuje o niebo lepiej niż kupny :) Pozdrawiam
Usuń