Pasztet gruszkowo-orzechowy (z fasoli)
Pyszny, delikatny i kremowy pasztet z białej fasoli, z dodatkiem gruszki, rozmarynu i masła orzechowego. Jeden z najlepszych jakie jadłam, mój faworyt. Z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy lubią delikatne, lekko słodkie aczkolwiek wytrawne potrawy. Swoją drogą myślę, że jest to świetna propozycja na zbliżające się Święta.
Składniki (na tzw. "keksówkę"):
- 1 i 1/2 szklanki namoczonej przez noc i ugotowanej białej fasoli "Jaś" (lub z puszki)
- 1 duża gruszka lub 2 małe
- 1 cebula
- 1-2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła orzechowego, np. domowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- sól i pieprz
- posiekane migdały oraz świeży rozmaryn do dekoracji
Na oliwie smażę cebulkę z dodatkiem gałązek rozmarynu. Po kilku minutach dodaję obraną i pokrojoną gruszkę. Całość smażę 8-9 minut, aż gruszka zmięknie. Wyciągamy gałązki rozmarynu, natomiast pozostałą zawartość patelni przekładamy do kielicha blendera razem z ugotowaną fasolą i miksujemy na pastę. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (po 1/2 łyżeczki), dodajemy masło orzechowe i jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Dekorujemy posiekanymi migdałami i rozmarynem. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Następnie studzę przez noc w lodówce.
Smacznego, Klaudia.
Ciekawy przepis na pasztet!
OdpowiedzUsuńSwoją drogą jest to najsmaczniejszy pasztet jaki w życiu jadłam! :)
Usuń