Sernik z figami to przepyszna propozycja dla wszystkich, którzy lubią te owoce. Ciasto jest lekkie jak chmurka, bardzo puszyste. Dodatkowo nie zawiera jajek, więc wszyscy Ci, którzy nie mogą ich jeść śmiało mogą wykorzystać ten przepis. Ciasto zrobiłam na kruchym spodzie, w przepisie na kruchy spód wystarczy pominąć żółtko lub zamienić je na łyżkę kwaśnej śmietany.
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
- ciasto kruche z tego przepisu, zamiast jajka dodaję 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 400 gram serka homogenizowanego
- 250 gram mascarpone
- 100 gram śmietany 30%
- 2 łyżki śmietany 12%
- 5-6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 30 gram budyniu waniliowego (proszek)
- 2-3 figi
Smacznego, Klaudia.
uwielbiam figi !
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że sezon figowy już za nami...
Niestety, natomiast można wykorzystać do przepisu figi suszone :)
Usuń