Kuchnia chińska to jedna z tych, które najbardziej trafiają w mój gust dlatego często przyrządzamy chińszczyznę na różne sposoby. Zazwyczaj wybieram smaki słodko- kwaśne, które świetnie komponują się z drobiem i orzechami. Tym razem postanowiłam przygotować kurczaka z zieloną fasolką szparagową, ananasem, kukurydzą i dużą ilością orzeszków ziemnych. Gotową potrawę podałam z imbirowym ryżem, który jest bardzo orzeźwiający. Danie jest stosunkowo lekkie i przesmaczne.

Składniki (na 2 porcje):
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 4-5 plastrów ananasa z puszki
  • 100 gram kukurydzy konserwowej
  • 1/2 szklanki soku z ananasa (może być syrop z puszki)
  • 100 gram fasolki szparagowej
  • 50 gram orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki sosu ostrygowego lub sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sambal oelek (lub posiekana mała papryczka chili)
  • 100 ml bulionu lub wody
  • 2 cm imbiru
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki oleju ryżowego np. tego 
Imbirowy ryż
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody
  • 1 cm imbiru
  • szczypta soli
Ryż gotujemy w podanej ilości wody do momentu aż ten wchłonie ją całkowicie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i dodajemy starty imbir. W Woku rozgrzewamy olej ryżowy i smażymy na nim pokrojoną w paski pierś kurczaka. Dodajemy do niego pokrojony drobno imbir oraz sambal oelek. Fasolkę kroimy na mniejsza kawałki, ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa i ananasa wrzucamy do Woka i smażymy całość 2-3 minuty. Następnie wlewamy sos ostrygowy (lub sojowy), sok z ananasa oraz bulion i całość dusimy na dużym ogniu przez 8-10 minut, cały czas mieszając. Kiedy większość płynu odparuje a na patelni zostanie jedynie gęsty sos dodajemy orzechy i posiekaną natkę pietruszki. Gotowego kurczaka podajemy z porcją ryżu.

Smacznego, Klaudia.


 

Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Brak komentarzy