Pyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :)
Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm):
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.
Ciastka miksujemy na piasek z dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu korzenno-dyniowego mieszam z ostudzoną kawą. Twaróg miksuję z jajkami, mąką i cukrem na jednolitą masę. Dodaję syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Sernik podaję z kleksem bitej śmietany, posypany cynamonem lub kakao.
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm):
- 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych)
- 50 gram rozpuszczonego masła
- 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka syropu dyniowo-korzennego*
- 50 ml mocnej zaparzonej kawy
- do podania: bita śmietana/ cynamon/ kakao
- 200 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido
- 3/4 szklanki wody
- po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
- 1 laska wanilii
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.
Ciastka miksujemy na piasek z dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu korzenno-dyniowego mieszam z ostudzoną kawą. Twaróg miksuję z jajkami, mąką i cukrem na jednolitą masę. Dodaję syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie obniżam temperaturę do 140 stopni i piekę sernik przez kolejne 60 minut. Studzę w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Sernik podaję z kleksem bitej śmietany, posypany cynamonem lub kakao.
Smacznego, Klaudia.
Książka jest dostępna na stronie:
Słońce do jedzenia:)
OdpowiedzUsuńhihi dokładnie! :)
UsuńTaki pięknie cieplutki serniki to bym zjadła, przekonałam się do dyniowych w ostatnie święta, są pyszne :D
OdpowiedzUsuńTo prawda, ja dopiero w tym roku zaczęłam piec dyniowe serniki i bardzo mi posmakowały :)
UsuńSmacznie :-)
OdpowiedzUsuńJest przepiękny! Nie dość, że konsystencja, to jeszcze ten kolor <3
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Cieszę się, że się podoba! :)
UsuńPiękny sernik, dokładnie taki jak lubię :) O i akurat dyniowego syropu też mam pod dostatkiem, więc z chęcią go wykorzystam na takie ciacho :D
OdpowiedzUsuń