Uwielbiam domowe pieczywo i właściwie rzadko zdarza się nam je kupować. Często hoduję żytni zakwas, czasem piekę chleb w piekarniku a w ostateczności sięgam po maszynę, kiedy nie mam czasu na kontrolowanie wypieku. Domowy chleb to jednak całkowicie co innego, takie pieczywo smakuje domem a zapach jaki się w nim unosi podczas pieczenia, świadczy o tym, że ktoś w nim mieszka.
Składniki (na 1 bochenek):
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 1 bochenek):
- 8 gram suszonych drożdży lub 20 gram świeżych
- 30 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej typ 720
- dodatkowo do posmarowania wierzchu: 2 łyżki gorącej wody + 1 łyżka cukru trzcinowego
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy