Lubię te leniwe poranki kiedy mogę przygotować smaczne śniadanie. Pyszne racuszki z jabłkami na jogurcie naturalnym to nieco odmienna wersja od tych standardowych racuchów jakie znamy. Podane z syropem klonowym, malinami i winogronami to już absolutne dzieło sztuki, które niczym nie przypomina smacznych, znanych nam tłuściutkich placków.
Składniki (2 porcje):
- 2 średnie jabłka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- oliwa z oliwek do smażenia (2-3 łyżki)
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- do podania: świeże owoce np. maliny i winogrona oraz syrop z agawy lub miód
Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Mieszam z jogurtem, jajkiem i miodem.
Mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia przesiewam przez sitko i dodaję do pozostałych składników. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i nakładam po porcji ciasta (1 łyżka ciasta= 1 porcja). Placki smażę po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładam usmażone placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Usmażone racuchy podaję ze świeżymi owocami i polewam całość miodem lub syropem z agawy.
Smacznego, Klaudia.
ajajaj pysznosci ;) szkoda ze jestem po sniadaniu, chociaz w sumie jest jeszcze deser ;p
OdpowiedzUsuń:)
Usuń