Smaczny jabłecznik z dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.
 
Składniki (na formę 15x20 cm):
Ciasto kruche:
  • 250 gram mąki
  • 100 gram masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
 
Nadzienie:
  • 600 gram jabłek
  • 1 kg startej dyni
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy
  • 7 łyżek cukru trzcinowego
  • cukier puder do dekoracji
 
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu aż składniki zmiękną. Formę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam ciasto i wałkuję je, umieszczam na dnie formy. Na rozwałkowane ciasto nakładam całe nadzienie i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 45-50 minut. Studzę. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.
 
Smacznego, Klaudia. 
 


4 komentarze:

  1. Nigdy nie słyszałam o takiej szarlotce! Pomarańcza to nie do końca moje klimaty, ale ta dynia...musi być pyszna :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańcza świetnie podbija smak dyni i jabłka, dzięki czemu nadzienie nie jest nudne. Koniecznie wypróbuj :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. O tak, ale chyba zmodyfikuję w tym roku przepis i zrobię bezglutenowe ciasto :)

      Usuń