Smaczny jabłecznik z dodatkiem dużej ilości startej dyni, pomarańczy i cynamonu. Ciasto idealne do kawy, w sam raz na aktualną porę roku. Dynia nie jest zbyt mocno wyczuwalna w cieście, nadaje jedynie pięknego koloru masie owocowej. Mocno wyczuwalna natomiast jest pomarańcza i cynamon, które sprawiają, iż ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.
Składniki (na formę 15x20 cm):
Ciasto kruche:
- 250 gram mąki
- 100 gram masła
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600 gram jabłek
- 1 kg startej dyni
- skórka otarta z dwóch pomarańczy
- szczypta cynamonu
- sok z 1 pomarańczy
- 7 łyżek cukru trzcinowego
- cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu aż składniki zmiękną. Formę wykładam papierem do pieczenia. Z lodówki wyciągam ciasto i wałkuję je, umieszczam na dnie formy. Na rozwałkowane ciasto nakładam całe nadzienie i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 45-50 minut. Studzę. Przed podaniem dekoruję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Nigdy nie słyszałam o takiej szarlotce! Pomarańcza to nie do końca moje klimaty, ale ta dynia...musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Pomarańcza świetnie podbija smak dyni i jabłka, dzięki czemu nadzienie nie jest nudne. Koniecznie wypróbuj :) Pozdrawiam :)
UsuńDynia czyli samo zdrowie! ;)
OdpowiedzUsuńO tak, ale chyba zmodyfikuję w tym roku przepis i zrobię bezglutenowe ciasto :)
Usuń