Pyszna dyniowa kawa to jesienno- zimowy hit pewnej sieciówki. W nico mniej słodkiej wersji postanowiłam przyrządzić ją w domu. Wyszła przepyszna.

Składniki (na 2-3 porcje kawy):
Syrop korzenno- dyniowy:
  • 200 gram mleka skondensowanego słodzonego
  • 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido
  • 3/4 szklanki wody
  • po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
  • 1 laska wanilii
Ponadto:
  • 300 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 5-6 łyżek syropu korzenno- dyniowego
  • 100 ml mleka
  • bita śmietana
  • szczypta cynamonu
Syrop korzenno- dyniowy
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.

Przygotowanie napoju
Do każdej szklanki wlewam porcję syropu, zalewam kawą i dopełniam spienionym mlekiem. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.
Moje wypieki. Wielki powrót
 
Książkę można nabyć:

2 komentarze:

  1. Uwielbiam taką :) Jesień bez dyniowej kawy się nie liczy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Sezon na dynie niestety już się skończył a ja nie zdążyłam nic zamrozić. Żałuję. :(

      Usuń