Pyszna dyniowa kawa to jesienno- zimowy hit pewnej sieciówki. W nico mniej słodkiej wersji postanowiłam przyrządzić ją w domu. Wyszła przepyszna.
Składniki (na 2-3 porcje kawy):
Syrop korzenno- dyniowy:
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.
Przygotowanie napoju
Do każdej szklanki wlewam porcję syropu, zalewam kawą i dopełniam spienionym mlekiem. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 2-3 porcje kawy):
Syrop korzenno- dyniowy:
- 200 gram mleka skondensowanego słodzonego
- 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido
- 3/4 szklanki wody
- po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu
- 1 laska wanilii
- 300 ml świeżo zaparzonej kawy
- 5-6 łyżek syropu korzenno- dyniowego
- 100 ml mleka
- bita śmietana
- szczypta cynamonu
Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne 10 minut. Wodę przecedzam przez sitko wyłożone gazą, by pozbyć się przypraw. Mieszam wodę z mlekiem skondensowanym i puree z dyni. Podgrzewam na wolnym ogniu. Studzę.
Przygotowanie napoju
Do każdej szklanki wlewam porcję syropu, zalewam kawą i dopełniam spienionym mlekiem. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Książkę można nabyć:
Uwielbiam taką :) Jesień bez dyniowej kawy się nie liczy ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Sezon na dynie niestety już się skończył a ja nie zdążyłam nic zamrozić. Żałuję. :(
Usuń