Już za miesiąc, o tej porze, wszyscy będą myśleli tylko o jedynym. Jak co roku wpadniemy w szał przygotowywania wigilijnych potraw, kolejny raz będziemy dumać co upichcić by wszystkim smakowało. By nieco ułatwić Wam zadanie już teraz podaję przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy. Jedną z nich jest ten właśnie śledź z dodatkiem suszonych śliwek i orzechów włoskich, zamarynowane w oleju lnianym. Zdrowe i smaczne danie, bo nikt nie mówi, że w Wigilię i Święta ma być tłusto.
Składniki (na 4-5 porcji):
Najlepiej jeśli śledzie zamarynujemy kilka dni przed podaniem, wtedy smaki się przygryzą i całość będzie smaczniejsza.
- 300 gram śledzi a'la Matias (mogą być w zalewie octowej* lub w oleju)
- 1 cebula cukrowa
- 7-8 suszonych śliwek
- 80 gram orzechów włoskich
- 80 ml oleju lnianego (lub innego dowolnego)
- sok z 1/4 cytryny
- sól i pieprz
Smacznego, Klaudia.
*Jeśli używasz śledzi w zalewie octowej, wówczas należy wymoczyć je uprzednio w wodzie lub mleku przez 6-7 godzin lub noc, wymieniając wodę trzykrotnie.
Przepis, z moimi drobnymi modyfikacjami, pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Brak komentarzy