Ryba

Śledzie w sosie musztardowym

08:00

 W tym roku uparłam się, że przygotuję dla Was jak najwięcej propozycji na zbliżające się Święta. Działam w tym kierunku już od długiego czasu, nie uwierzycie ale za punkt honoru postawiłam sobie, że na tym blogu będzie masa przepisów na moje ulubione święta. Najpiękniejsze. Jedną z nich są przepyszne śledzie w sosie musztardowym. Nie powiem, że co roku jadamy te śledzie na Święta. Nie powiem również, że jest to tradycyjne danie w mojej rodzinie. Pierwszy raz je jadłam i pierwszy raz miałam okazję je przygotować. I być może od tego roku to wszystko się zmieni, być może staną się coroczną tradycją.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 3 filety śledziowe z zalewy octowej
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka miodu
Śledzie moczę całą noc w wodzie, wymieniam wodę minimum 3 razy. Kroję je na kawałki. W misce mieszam pozostałe składniki i dodaję do niej pokrojone śledzie. Śledzie nie muszą się marynować, można podawać je od razu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze