Może i dla Was to za wcześnie by o tym mówić, jednak dla mnie sezon przedświąteczny już się zaczął i nie myślę o niczym innym, jak o tym by pokazać Wam jak najwięcej przeróżnych Świątecznych potraw. Jedną z nich jest nasz rodzimy, prosty i smaczny śledź w śmietanie. Przepis trywialny, chociaż ja wychodzę z założenia, że tyle co gospodyń to tyle przepisów. Dlatego i mój zamieszczam Wam, ponieważ różni się nieco od tych dostępnych w Internecie. Takiego śledzia jem bardzo często, nie tylko od Święta. Kiedy mam ochotę na taką rybę zawsze wybieram ją w tej postaci. Słodki akcent jabłka, ostra cebulka i lekko kwaśne ogórki to smaki, które świetnie komponują się z tą marynowaną rybą. Myślę, że i u Was pojawi się śledź na wigilijnym stole, u mnie na pewno w kilku postaciach.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 250 gram śledzi Matias w zalewie octowej
- 100 gram śmietany 12%
- 1 jabłko
- 3 ogórki kiszone
- 1 cebula cukrowe
- sól i pieprz
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy