Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową
Święta minęły i pewnie wszyscy zastanawiacie się co przygotować na najbliższą imprezę, jaką jest Sylwester i piękne przywitanie Nowego Roku. Pierwszy przepis jaki chciałabym Wam polecić to smaczne, łatwe i szybkie kanapeczki, które ostatnio często gościły na moim stole. Nie ukrywam, że robiły ogromne wrażenie i dlatego uważam, że warto je przygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku.
Składniki (na 20-25 kanapek):
- 2 bagietki
- 1 opakowanie serka chrzanowego
- 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
- 60 gram rukoli
- 150 gram polędwicy wieprzowej
- 300 ml cydru
- 200 ml bulionu
- 1 pęczek bazylii
- 1 pęczek mięty
- 1 gałązka rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony do momentu aż będzie mocno chrupiąca. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym, kładziemy po kilka listków rukoli oraz po plastrze polędwicy i kawałku chipsa z szynki parmeńskiej. Możemy w każdą kanapkę wbić wykałaczkę.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy