Święta minęły i pewnie wszyscy zastanawiacie się co przygotować na najbliższą imprezę, jaką jest Sylwester i piękne przywitanie Nowego Roku. Pierwszy przepis jaki chciałabym Wam polecić to smaczne, łatwe i szybkie kanapeczki, które ostatnio często gościły na moim stole. Nie ukrywam, że robiły ogromne wrażenie i dlatego uważam, że warto je przygotować na tą jedyną, wyczekiwaną noc w roku.

Składniki (na 20-25 kanapek):
  • 2 bagietki
  • 1 opakowanie serka chrzanowego
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej
  • 60 gram rukoli
  • 150 gram polędwicy wieprzowej
  • 300 ml cydru
  • 200 ml bulionu
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek mięty
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Na suchej patelni smażymy szynkę parmeńską po 2-3 minuty z każdej strony do momentu aż będzie mocno chrupiąca. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Polędwiczkę oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą smarujemy cienko serkiem chrzanowym, kładziemy po kilka listków rukoli oraz po plastrze polędwicy i kawałku chipsa z szynki parmeńskiej. Możemy w każdą kanapkę wbić wykałaczkę.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy