Keks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek jest bardzo suchy z bananami to świetne rozwiązanie, gdyż taki wypiek jest odpowiednio wilgotny a przede wszystkim smaczny. Ciasto długo zachowuje świeżość. Polecam wszystkim!
Składniki (na "keksówkę" 25 cm x 11 cm):
- 1,5 szklanki mąki (użyłam bezglutenowej, lecz można każdej innej również)
- 2 banany, ugniecione widelcem
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki sody
- 200 gram ulubionych bakalii
- 1/4 szklanki mleka
- 50 ml oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- cukier puder do dekoracji
Smacznego, Klaudia.
Zapraszam Was serdecznie na stronę
http://mojpieknystol.pl/
http://mojpieknystol.pl/
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńgratulacje wyróznienia w konkursie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńRównież gratuluję ;) czekają nas teraz fajne zakupy jak tylko vouchery dojdą! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń