Składniki (na 25-30 pierogów):
- 220 gram mąki pszennej
- 110 ml gorącej wody
- 30 gram rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Nadzienie z białego maku:
- 250 gram białego maku
- 100 gram migdałów bez skórki
- 100 gram orzechów włoskich
- 100 gram marcepanu
- 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 30 gram masła
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- ziarenka z 1 granata
Nadzienie z białego maku
Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami.
Ciasto
W misce mieszamy łyżką mąkę, gorącą wodę, rozpuszczone masło oraz sól. Jeśli ciasto niezbyt się klei dodajemy więcej gorącej wody, lecz niezbyt dużo. Jeśli jest zbyt płynne- odrobinę mąki (maksymalnie łyżkę lub dwie). Następnie ciasto wyrabiamy na stolnicy przez około 10 minut. Już teraz powinniśmy zauważyć jego elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy wilgotną ściereczkę, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół, jedną część pozostawiamy w misce a drugą wałkujemy dość cienko i wykrawamy kółka szklanką.
Masło rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem skórki z pomarańczy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Na przygotowane kółka nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Ugotowane pierogi podajemy polane masłem pomarańczowym i posypane granatem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy