Składniki (na jedną dużą tarte o średnicy 28 cm):
Ciasto kruche:
- 300 gram mąki pszennej
- 50 gram cukru pudru
- 150 gram masła
- 1 żółto
- szczypta soli
- 1 łyżka śmietany 12%
Nadzienie z białego maku i bakalii:
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 gram marcepanu
- 150 gram orzechów włoskich
- 200 gram migdałów bez skórki
- 250 gram białego maku
- 100 gram orzechów laskowych
- 100 gram suszonej żurawiny
- 2 jajka
Dekoracja:
- 50 gram marcepanu
Ciasto kruche
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatam, owijam folią spożywczą i umieszczam w lodówce na minimum 30 minut.
Nadzienie z białego maku i bakalii
Połowę wszystkich orzechów siekam. Mak i drugą połowę orzechów zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam.
Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam przygotowanym nadzieniem. Wałkuję mniejszą część ciasta i przykrywam nim nadzienie tarty. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 60 minut, po tym czasie studzę i dekoruję marcepanem lub lukrem (z wody i cukru pudru).
Smacznego, Klaudia.
Sa przepiękne! Nigdy nie jadłam niczego z białym makiem :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/