Ustaliłam z mamą świąteczne menu już jakiś czas temu. I jest taka potrawa, której z pewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana na ciepło i na zimno. Z kromką pieczywa lub z ziemniakami. Na śniadanie, obiad lub uroczystą kolację. Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi i czekam na nie cały rok.
Dorsza, którego wybrałam, przygotowałam na parze. Ten zabieg powoduje, iż danie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta.

Składniki (na 4 porcje):
  • 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka kopru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • pół selera
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • biała część małego pora
  • 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • 1 lampka czerwonego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
Pieczona ryba
Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę.

Sos pomidorowy
Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę i pora przez kilka minut. Następnie dodaję resztę warzyw oraz ziele angielskie i liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak.

Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane naczynie, na dnie którego umieszczamy część zimnego sosu. Następnie układamy kawałki ryby i nakładamy kolejną porcję sosu. Ponownie układamy rybę i pokrywamy całość sosem. Danie umieszczamy na kilka godzin w lodówce, by się schłodziło. Całość dekorujemy natką pietruszki. Podajemy z kromką ulubionego pieczywa. 

Życzę Wam smacznych Świąt.




Brak komentarzy