Pyszny, bezglutenowy keks z dużą ilością bakalii to pomysł na smaczne, świąteczne ciasto, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. W moim rodzinnym domu keks nigdy nie był popularnym wypiekiem. Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo smaczny i od dziś na stałe zagości w moim menu, nie tylko od święta.
Składniki (składniki na małą keksówkę):
Ważne! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
- 125 g masła
- 90 g cukru trzcinowego
- 160 g mąki bezglutenowej (użyłam SCHAR mąka MEHL, która jest mixem mąki kukurydzianej ze skrobią kukurydzianą)*
- 2 jajka
- 200 gram ulubionych bakalii (użyłam rodzynek sułtańskich, daktyli suszonych, skórki pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Smacznego, Klaudia.
*Można użyć zwykłej pszennej mąki lub mąki ryżowej lub gryczanej.
uwielbiam keksy, ze względu na bakalie które zawierają! :)
OdpowiedzUsuńO tak! A ten w ogóle jest wyjątkowy :)
UsuńSmacznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńLubię keksy, ale sama nigdy nie piekłam... Chyba czas nadrobić zaległości ;) Twój wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! To również był mój pierwszy keks i od niego zaczęła się lawina kolejnych :)
UsuńA jaki jest wymiar małej keksówki?
OdpowiedzUsuń20 cm x 10 cm (+|- 1-2cm). Pozdrawiam
Usuń