Kolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju (moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie)
Przyprawy:
- 4 gwiazdki anyżu
- 3-4 goździki
- 1 cm imbiru
- pokrojony w plastry
- świeżo mielony pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 laska cynamonu
- kilka ziaren gorczycy
- 2 nasiona kardamonu
Zalewa:
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki oleju lnianego
- 1 łyżka whisky lub brandy
Śledzie kroję na kawałki. Składniki zalewy dokładnie mieszam i dodaję do niej przyprawy. W słoju umieszczam na przemian pokrojone śledzie i zalewę tak, by nie mieszając zalewa całkowicie je pokryła. Gotowe śledzie umieszczam w lodówce na 2-3 dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy