Roladki z bakłażana i cukinii z nadzieniem z ricotty i orzechów to świetny pomysł na danie idealne na imprezę. Jest to smaczna i lekka przekąska dla każdego.

Składniki (na 12-15 roladek):
  • 1 średni bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • 200 gram sera ricotta
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz
Bakłażana i cukinię kroję w cienkie plastry, najlepiej obieraczką do warzyw i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Ricottę mieszam z posiekanymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Plaster grillowanej cukinii układam na desce, na niej kładę plaster bakłażana. Na grillowane warzywa nakładam łyżkę farszu i całość zwijam w rulonik. Postępuję tak samo z resztą składników. Roladki schładzam w lodówce lub podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy