Składniki (na keksówkę 25 cm x 11 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 gram masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki sody
- 2 jaja
- 1 szklanka ciemnego piwa
- polewa i dekoracja
W garnku rozpuszczam masło, cukier i miód do połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu studzę i dekoruję polewą z rozpuszczonej ciemnej czekolady i dekorują ulubioną dekoracją.
Smacznego, Klaudia.
Zapraszam na stronę:
Brak komentarzy