Składniki (na 4-6 porcji):
- 1 kg ciemnych buraków
- 2 pietruszki
- 1/2 średniego selera
- 1/2 dużej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody
- 1 jabłko
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
- sok z 1/2 cytryny*
- 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)*
- do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami...
Pozostałe buraki obieram i kroję w plastry. Umieszczam w dużym garnku. Obieram i umieszczam w garnku również seler, pietruszkę, cebulę i czosnek. Dodaję również pokrojone na ćwiartki jabłko i przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Zawartość garnka zalewam wodą, tak by przykrywała wszystkie składniki. Podgrzewam wszystko przez pół godziny. W drugim garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się moczyły również przez pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku.
Smacznego, Klaudia.
- można użyć zakwasu z buraków
Właśnie na taki barszczyk czekam przez cały rok ... Pięknie wygląda i pewnie fantastycznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy