Do Świąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie.
Składniki (na formę 20 cmx 20 cm):
Na piernikowy spód:
- 5 gram proszku do pieczenia10 gram mąki ziemniaczanej
- 70 gram mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 20 gram cukru
- 2 jajka
- 10 gram przyprawy do piernika
- 50 gram miodu
- 70 gram gorzkiej czekolady
- 90 gram masła
Czekoladowa masa serowa:
- 500 gram trzykrotnie zmielonego twarogu
- 2 jajka
- 1 białko
- 2 łyżki Amaretto
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki
- 30 gram masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 50 gram gorzkiej czekolady
- 30 gram masła
- ziarenka z jednego granata
W garnku rozpuszczam masło, miód, czekoladę. Studzę. Jajka ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaję przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie powstałą masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę.
Masa serowa czekoladowa
Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie małym strumieniem wlewam masę czekoladową i miksuję całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowaną masę serową wylewam na upieczony spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dekoracja
W kąpieli wodnej rozpuszczam masło z dodatkiem gorzkiej czekolady. Przygotowaną polewą dekoruję sernik. Całość posypuję granatem.
Smacznego, Klaudia
Masa serowa czekoladowa
Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem na gładką masę. Następnie małym strumieniem wlewam masę czekoladową i miksuję całość jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotowaną masę serową wylewam na upieczony spód i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 45 minut. Następnie studzę sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Dekoracja
W kąpieli wodnej rozpuszczam masło z dodatkiem gorzkiej czekolady. Przygotowaną polewą dekoruję sernik. Całość posypuję granatem.
Smacznego, Klaudia
Zapraszam do obejrzenia filmiku:
Brak komentarzy