kuchnia hiszpańska

Churros (chrust)

08:00



Ponad rok temu pierwszy raz jadłam Churros w Paryżu z ogromną ilością sosu czekoladowego na bazie Nutelli. Pokochałam ten smak i byłam przekonana, że ten smaczny deser nie jest to wykonania w domowych warunkach. Jednak liczne przepisy na przeróżnych stronach internetowych zachęciły mnie do wykonania tego deseru i dziś dzielę się przepisem na pyszny, chrupiący chrust z Wami!

Składniki (na 2 duże talerze pełne churros):
  • 250 ml mleka
  • 50 gram masła
  • 200 gram mąki
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka
  • cukier puder + szczypta cynamonu
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Mleko podgrzewam z masłem, solą i cukrem. Dodaję przesianą mąkę i całość mieszam do momentu aż masa wyraźnie zgęstnieje i zacznie odchodzić od garnka. Ciasto przekładam do dużej miski i studzę chwilę. Po przestudzeniu wbijam jajka i miksuję ciasto na gładką masę. Przekładam ciasto do rękawa cukierniczego z dużą tylką o kształcie gwiazdki (ja niestety, nie miałam tak dużej tylki a szkoda). W garnku rozgrzewam olej rzepakowy. Do nagrzanego tłuszczu wyciskam partie ciasta (4-5 cm) i obcinam nożem lub nożyczkami. Jednorazowo smażyłam 5-6 churros. Chrust smażę przez kilkanaście sekund z każdej strony i wyławiam łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Zaraz po usmażeniu churros posypuję cukrem pudrem i cynamonem.
Składniki na sos czekoladowy umieszczam w garnku i podgrzewam do rozpuszczenia czekolady. Przekładam do miseczki i podaję z usmażonym chrustem.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

0 komentarze