Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki (na 2 porcje):
Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję ryż na wolnym ogniu, do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i postępuję tak do momentu aż wykorzystam cały płyn. Dodaję sok z cytryny, doprawiam ryż solą i pieprzem, mieszam. Następnie dodaję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia.
Filety łososia grilluję na patelni po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Porcję risotto podaję z grillowanym łososiem.
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 120 gram ryżu Arborio
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml cydru
- 400 ml bulionu
- 60 gram startego parmezanu
- szczypta soli i pieprzu
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z ćwiartki cytryny
- 300 gram filetu z łososia
- marynata: 1 łyżka tahini, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego,
Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję ryż na wolnym ogniu, do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i postępuję tak do momentu aż wykorzystam cały płyn. Dodaję sok z cytryny, doprawiam ryż solą i pieprzem, mieszam. Następnie dodaję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia.
Filety łososia grilluję na patelni po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Porcję risotto podaję z grillowanym łososiem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy