Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 gram ryżu Arborio
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml cydru
  • 400 ml bulionu
  • 60 gram startego parmezanu
  • szczypta soli i pieprzu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 300 gram filetu z łososia
  • marynata: 1 łyżka tahini, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego,
Składniki marynaty mieszam, umieszczam w nich umyte i osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut.
Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję ryż na wolnym ogniu, do momentu aż ten wchłonie cały płyn. Ponownie wlewam bulion i postępuję tak do momentu aż wykorzystam cały płyn. Dodaję sok z cytryny, doprawiam ryż solą i pieprzem, mieszam. Następnie dodaję starty parmezan i całość dokładnie mieszam. Ściągam z ognia.
Filety łososia grilluję na patelni po 3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Porcję risotto podaję z grillowanym łososiem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy