Idealne danie na chłodny poranek: słodkie i sycące. Ponadto kasza świetnie rozgrzewa nasz organizm od środka, dlatego warto rano zjeść posiłek z jej dodatkiem. Przepis jest prosty i właściwie robi się sam. Surową kaszę gryczaną niepaloną zalewamy wodą i odstawiamy na noc, kolejnego dnia miksujemy z ulubionymi dodatkami. U mnie była to nutella, namoczone suszone śliwki i namoczone orzechy nerkowca. Gotową gryczankę podałam ze świeżymi owocami.
Uwaga! Nutellę można zastąpić domowym kremem czekoladowym (np. zmiksowane daktyle, banan i kakao lub zmiksowane suszone śliwki z kakao).
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram surowej kaszy gryczanej niepalonej (biała)
- 100 gram orzechów nerkowca
- 5-6 suszonych śliwek
- 2 łyżki kremu Nutella
- 1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam mleka z orzechów nerkowca)
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego lub innego syropu
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeże owoce do podania: kiwi i świeże śliwki
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy