Pyszny, kremowy i słodki sernik na spodzie z dyniowej granoli. Idealny do kawy i na weekend. O lekkiej konsystencji, w sam raz na święta lub domowe uroczystości.

Składniki (na formę 20 cm x 20 cm):
  • 1 szklanka gotowej granoli
  • 50 gram rozpuszczonego masła
  • 400 gram twarogu, trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 150 gram białej czekolady
  • 150 ml śmietany 36%
  • na polewę: 50 gram białej czekolady, 4 łyżki mleka skondensowanego, 3 łyżki śmietany 36%
Granolę miksujemy w malakserze na jednolitą masę z dodatkiem masła. Gotową masę wykładamy na spód formy, lekko ugniatamy i rozprowadzamy na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Twaróg miksujemy z jajkami, mąką, cukrem, śmietaną i schłodzoną czekoladą na jednolitą masę. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 75 minut, po tym czasie sernik studzimy w uchylonym piekarniku do temperatury pokojowej. Składniki polewy podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia czekolady. Gotową polewą polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy