Pyszny, zdrowy posiłek to podstawa dobrego samopoczucia i udanego dnia. Kto z nas, w styczniu każdego roku nie obiecuje sobie, że zacznie lepiej się odżywiać, z korzyścią dla naszego organizmu? Warto wreszcie pomyśleć o sobie, swoim samopoczuciu oraz zacząć dbać o to co znajduje się na naszym talerzu. Poniżej przepis na przepyszne owoce zapiekane pod orzechową kruszonką. Jest smacznie, jest zdrowo i kolorowo.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 banan
- 1 jabłko
- 1 szklanka wiśni (mogą być mrożone lub z syropu)
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
- garść orzechów włoskich
- garść migdałów
- garść orzechów nerkowca
- 30 gram masła
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy, klonowego...itd.
- do podania: syrop daktylowy (lub inna substancja słodząca), jogurt naturalny
Owoce kroję na mniejsza kawałki, mieszam z sokiem z pomarańczy. Orzechy miksuję w malakserze na pył, następnie dodaje masło oraz łyżkę miodu i ponownie miksuję do połączenia składników. Owoce wraz z całym sokiem przekładam do naczynia żaroodpornego, całość posypuję kruszonką z orzechów i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 25-30 minut. Gotowe danie podaję z porcją jogurtu naturalnego i polewam syropem daktylowym.
Smacznego, Klaudia.
jestem miłośniczką zarówno owoców, jak i orzechów- dla mnie coś pysznego!
OdpowiedzUsuńMamy tak samo! :)
Usuńświetne przepisy to jedno..., a drugie to super estetyczne i profesjonalne zdjęcia :) Jestem pełna uznania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤
Dziękuję, dziękuję! :)
Usuń