Kaszę jaglaną zazwyczaj jadam na słodko w przeróżnych jaglankach i wtedy smakuje mi najbardziej. Na słono jedynie jako dodatek do mięs i to bardzo rzadko. Dziś postanowiłam to zmienić i od teraz z pewnością jest to moja ulubiona potrawa z kaszy. Pyszne pesto przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą z kasz. To danie musi być idealne i takie jest. Tak przygotowaną kaszę podałam z pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. Szczególnie polecam to9 danie.
Składniki (na 1 dużą porcję):
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody
- garść rukoli + kilka listów do dekoracji
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szalotki
- 1łyżka startego parmezanu
- 1 łyżka pestek dyni
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- pomidorki koktajlowe do podania
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy