Kaszę jaglaną zazwyczaj jadam na słodko w przeróżnych jaglankach i wtedy smakuje mi najbardziej. Na słono jedynie jako dodatek do mięs i to bardzo rzadko. Dziś postanowiłam to zmienić i od teraz z pewnością jest to moja ulubiona potrawa z kaszy. Pyszne pesto przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą z kasz. To danie musi być idealne i takie jest. Tak przygotowaną kaszę podałam z pomidorkami koktajlowymi i listkami rukoli. Szczególnie polecam to9 danie.

Składniki (na 1 dużą porcję):
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2/3 szklanki wody
  • garść rukoli + kilka listów do dekoracji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szalotki
  • 1łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • pomidorki koktajlowe do podania
Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody na małym ogniu. Kiedy ta wchłonie płyn całkowicie doprawiam ją szczyptą soli. Na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek smażę posiekaną szalotkę i czosnek oraz rukolę przez 3-4 minuty. Doprawiam solą i pieprzem. Po tym czasie zawartość patelni przekładam do malaksera, dodaję parmezan, pestki dyni i miksuję całość na niezbyt gładką pastę. Pesto mieszam z ugotowaną kaszą i podaję z pomidorkami koktajlowymi i świeżą rukolą.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy