Idealny przepis na faworki dla osób, które nie mają czasu, siły ani chęci by wyrabiać długo ciasto i robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 125 gram masła
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Śmietankę podgrzać z masłem do rozpuszczenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, utarte jajka z cukrem i przestudzoną śmietanę z masłem. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Następnie podzielić ciasto na 5-6 części i wałkować każdą cienko. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto w 2,5-3,5 cm paski a następnie każdy pasek dzielimy na kilka części o długości 7-9 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przewlekamy przez dziurkę jeden róg prostokąta. Postępujemy tak samo z resztą ciasta.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki po kilkanaście sekund z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Zaraz po usmażeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy