Idealny przepis na faworki dla osób, które nie mają czasu, siły ani chęci by wyrabiać długo ciasto i robić tradycyjnym sposobem faworki. Ten przepis jest zdecydowanie dla leniwych, nie mniej jest bardzo smaczny i wychodzi z niego cała góra smacznych, chrupiących faworków.
Składniki:
Składniki:
- 3 jajka
- 1 kg mąki pszennej
- 125 gram masła
- 1 szklanka śmietanki 36%
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 1 litr oleju
Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Śmietankę podgrzać z masłem do rozpuszczenia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, utarte jajka z cukrem i przestudzoną śmietanę z masłem. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto. Następnie podzielić ciasto na 5-6 części i wałkować każdą cienko. Radełkiem lub nożem kroimy ciasto w 2,5-3,5 cm paski a następnie każdy pasek dzielimy na kilka części o długości 7-9 cm. Na środku każdego prostokąta robimy nacięcie i przewlekamy przez dziurkę jeden róg prostokąta. Postępujemy tak samo z resztą ciasta.
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim faworki po kilkanaście sekund z każdej strony. Następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Zaraz po usmażeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy