Pyszny ryż gotowany na mleku z dodatkiem karmelizowanych jabłek i granata to świetna propozycja na pożywne i smaczne śniadanie.
Składniki (na 2 porcje):
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki syropu klonowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 granata
- 1 łyżka masła
Ryż gotujemy w mleku do miękkości z dodatkiem cukru. Powinien wchłonąć płyn całkowicie. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na maśle z dodatkiem cynamonu. Po chwili wlewamy syrop klonowy oraz sok z cytryny. Całość dusimy kilka minut. Ugotowany ryż podajemy z porcją karmelizowanego jabłka i pestkami granata. Całość można również zapiec pod cukrem, wtedy cukier się skarmelizuje i powstanie chrupiąca skorupka.
Smacznego, Klaudia.
Pysznie. U mnie dziś też karmelizowane jabłko ale w nieco innym towarzystwie :-)
OdpowiedzUsuńOo, a zdradzisz w jakim? :)
Usuń