Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami a i tradycja nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :)
Składniki (na 7-8 pączków):
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na 7-8 pączków):
- 350 gram mąki (użyłam 250 gram pszenne + 100 gram orkiszowej)
- 150 ml mleka
- 8 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 3-4 łyżki oleju
- 30 gram cukru
- szczypta soli
- 1/2 laski wanilii
- sok z 1/2 limonki
- 20 ml wódki lub spirytusu
- nadzienie: gotowa masa kajmakowa (100-150 gram) + kilkanaście malin
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- lukier limonkowy: 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy