California to rodzaj maków, które z góry otoczone są ryżem, następnie pojawia się wodorost nori oraz ulubione dodatki. Jest to sposób przyrządzania sushi, który nadal szkolę i nie zawsze dobrze mi wychodzi, nie mniej jest to moje ulubione sushi. Tym razem na bogato: pyszny łosoś, chrupiąca krewetka w tempurze, ogórek, awokado, tykwa i marynowana rzepa a całość posypana czarnym sezamem. Pycha!
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam
Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków):
Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Łososia kroimy w plastry, awokado, tykwę, rzepę oraz ogórka kroimy w słupki. Na bambusowej macie rozkładamy folię spożywczą, delikatnie skrapiamy ją wodą, posypujemy sezamem i układamy na niej ryż- tak by był wielkości maty bambusowej. Pamiętajmy by warstwa ryżu nie była zbyt gruba. Następnie na ryżu kładziemy płat nori, układamy na nim pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za ryż oraz nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 Calofornia maków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake.
Smacznego, Klaudia.
California maki łosoś/ krewetka w tempurze/ awokado/ ogórek/ tykwa/ marynowana rzepa/ sezam
Przepis na 2 rolki (12-14 futomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 4-6 krewetek w tempurze
- 30 gram łososia bez skóry i ości
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- kawałek awokado
- 3 plastry tykwy
- 3 plastry marynowanej rzepy
- kawałek ogórka
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 płaty wodorostów nori
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy lub/i sos teryiaki
- zielona herbata jaśminowa
Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. W tym na rozgrzanym oleju smażmy krewetki w tempurze po 1-2 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na ręcznik papierowy i chwilę studzimy. Łososia kroimy w plastry, awokado, tykwę, rzepę oraz ogórka kroimy w słupki. Na bambusowej macie rozkładamy folię spożywczą, delikatnie skrapiamy ją wodą, posypujemy sezamem i układamy na niej ryż- tak by był wielkości maty bambusowej. Pamiętajmy by warstwa ryżu nie była zbyt gruba. Następnie na ryżu kładziemy płat nori, układamy na nim pokrojone w słupki dodatki i usmażone krewetki przy dłuższej krawędzi, łapiemy za ryż oraz nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 Calofornia maków. Następnie przekładamy na talerz. Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy