Sałatki z serem halloumi mają to do siebie... że szybko znikają ze stołu. Dodatek tego sera sprawia, iż są wykwintne, bardzo smaczne i nadają się na każdą okazję- szybki obiad lub elegancki lunch ze znajomymi. Dodatek grillowanych warzyw sprawia, iż całość jest sycąca a zatem świetnie nadaje się na zimowy obiad lub kolację. .
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie mieszanki sałat z roszponką
- 50 gram sera halloumi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 średniego batata
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor rzymski
- świeże zioła według uznania
- dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu
Ser i batata kroję w plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami.
Smacznego, Klaudia.
Gdzie można kupić ten ser?
OdpowiedzUsuńBatat ma być surowy? Jeśli tak, to po tych kilku minutach grilowania wciąż będzie surowy?
Ser halowymi kupuje w Almie, Piotrze i Pawle lub dobrych delikatesach. Czasami można go kupić podczas greckiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce, wówczas jest tańszy.
UsuńBatata kroję dość cienko, na tyle by podczas tych kilku minut był miękki i nadawał się do jedzenia. Zazwyczaj wychodzi i jest smaczny.
Czy mogę królować ser i warzyw A na grilu elektrycznym
OdpowiedzUsuńmożna grillować na elektrycznym
Usuń