Pyszna, słodka nalewka z czereśni. Przypomnienie początku lata w samym środku jesieni, chociaż w powietrzu już czuć zimę. Jedna z ostatnich w tym roku, której przepis publikuję, chociaż mam nadzieję, że jeszcze przed świętami pokażę Wam przepis na pigwówkę i żurawinówkę.
 
Składniki (na około 600 ml nalewki po przefiltrowaniu):
  • 2 kg czereśni
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu
  • 400 gram cukru
 
Wydrylowane czereśnie zasypuję cukrem i odstawiam na jedną noc. Po tym czasie zlewam powstały syrop do słoja, dodaję połowę owoców i zalewam alkoholem. Odstawiam słój w ciemne i chłodne miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę (np. przez gazę lub filtr do kawy) i przelewam do butelek. Odstawiam jeszcze na miesiąc.
 
Na zdrowie, Klaudia!
 


Brak komentarzy