Ponad rok temu pierwszy raz jadłam Churros w Paryżu z ogromną ilością sosu czekoladowego na bazie Nutelli. Pokochałam ten smak i byłam przekonana, że ten smaczny deser nie jest to wykonania w domowych warunkach. Jednak liczne przepisy na przeróżnych stronach internetowych zachęciły mnie do wykonania tego deseru i dziś dzielę się przepisem na pyszny, chrupiący chrust z Wami!
Składniki (na 2 duże talerze pełne churros):
- 250 ml mleka
- 50 gram masła
- 200 gram mąki
- szczypta soli
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej, 50 ml kremówki, 20 ml mleka
- cukier puder + szczypta cynamonu
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na sos czekoladowy umieszczam w garnku i podgrzewam do rozpuszczenia czekolady. Przekładam do miseczki i podaję z usmażonym chrustem.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy