Pyszna, japońska zupa, którą od długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna!
Składniki:
Wywar:
Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy w wywarze przez 5 sekund, wyciągamy, rolujemy i kroimy w plastry (smakują wyśmienicie).
Wywar podajemy ze wszystkimi składnikami toppingu. Ramen z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Nie mniej jednak polecam użyć również własnych ulubionych składników.
Smacznego, Klaudia.
Składniki:
Wywar:
- 500 gram gęsi bez piersi
- 400 gram udek drobiowych
- 400 gram wołowiny z kością
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 por
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 4 cm imbiru
- 3 pietruszki
- 3 gałązki rozmarynu
- trawa cytrynowa
- kilka grzybów shitake lub mun
- 4 płaty wodorostów nori
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek sosu sojowego do doprawienia/ do smaku (jeśli ktoś lubi)
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2,5 litra wody
- omlet
- kiełki rzodkiewki
- wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym
- gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym
- grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty
- smażone pieczarki
- cebula dymka
- wodorosty nori
- makaron do ramen lub makaron soba
Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry. Wodorosty nori moczymy w wywarze przez 5 sekund, wyciągamy, rolujemy i kroimy w plastry (smakują wyśmienicie).
Wywar podajemy ze wszystkimi składnikami toppingu. Ramen z tymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Nie mniej jednak polecam użyć również własnych ulubionych składników.
Smacznego, Klaudia.
2 łyżki sosu sojowego + kilka łyżek do doprawienia
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, kilka łyżek czego do doprawienia? ;)
2 łyżki sosu sojowego do przepisu plus kilka łyżek również sosu sojowego do doprawienia, do smaku, jeśli ktoś lubi.
UsuńPyszny ramen, robiłam już 4 razy �� tylko przy pieczeniu miód z sosem sojowym spływa mi z warzyw i mięsa, masz jakąś radę, żeby został na miejscu?
OdpowiedzUsuńRaczej nie ma na to rady - sos sojowy i miód pod wpływem temperatury robi bardziej płynny. Może mniejsza forma do pieczenia albo podlewanie sosem podczas? :)
Usuń