Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję.
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne)
- 100 ml śmietanki 30%
- 80 gram surowego boczku
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 lampka białego wina
- garść świeżego tymianku
- 15 gram tartego parmezanu
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem.
Smacznego, Klaudia.
Genialne! Zapamiętałam na przyszłość :)))
OdpowiedzUsuńProste i smaczne, koniecznie! :)
Usuń