Pyszny i prosty sernik w sam raz na weekend. Wykwintności i specyficznego charakteru nadaje mu puder z liofilizowanych malin, który dodałam do kruchego ciasta, masy serowej oraz posypałam nim sernik. Być może jest to monotematyczne, jednak kolor ciasta tak bardzo uwiódł moje serce, iż nie mogłam się oprzeć. Całość dzięki takiemu zabiegowi uzyskała piękny, lawendowy kolor. Podobny puder można zrobić z suszonych kwiatów hibiskusa lub możemy go zwyczajnie pominąć. Wówczas nasz sernik będzie biały.
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Formę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód tortownicy. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Tortownicę wyciągam i obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni. W tym czasie krótko mieszam wszystkie składniki masy serowej i wylewam na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta kruchego wałkuję i kroję w paski. Układam na masie serowej w formie kratki. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 minutach obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie studzę ciasto w piekarniku, następnie w lodówce przez kilka godzin. Dopiero teraz wyciągam ciasto z formy. Podaję posypane różowym cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na tortownicę o średnicy 16 cm):
Formę wykładam papierem do pieczenia.
Ciasto kruche:
- 200 gram mąki
- 100 gram masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%
- 3 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)*
- 400 gram serka homogenizowanego
- 250 gram mascarpone
- 100 gram śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru (z dodatkiem liofilizowanych malin)
- 30 gram budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- dodatkowo cukier puder do posypania
Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatam, 3/4 ciasta kruchego wałkuję i wykładam na spód tortownicy. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Tortownicę wyciągam i obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni. W tym czasie krótko mieszam wszystkie składniki masy serowej i wylewam na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta kruchego wałkuję i kroję w paski. Układam na masie serowej w formie kratki. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 minutach obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę jeszcze przez 50 minut. Po tym czasie studzę ciasto w piekarniku, następnie w lodówce przez kilka godzin. Dopiero teraz wyciągam ciasto z formy. Podaję posypane różowym cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
czy miał posmak malin? czy nadały mu one jedynie kolor?
OdpowiedzUsuńMiał posmak malin, ale to nie jest konieczność bo był bardzo subtelny :)
Usuń