Swego czasu robienie sushi męczyłam z uporem maniaka, tylko po to by osiągnąć pożądany efekt i nauczyć się wielu sposobów jego przyrządzania. Hosomaki to rodzaj sushi z niewielką ilością dodatków, gdzie całość owinięta jest wodorostem nori jedynie raz. Sushi standardowo podaję z marynowanym imbirem, którego jestem ogromną fanką, sosem sojowym i wasabi. Przygotowałam dla Was dwie różne propozycje hosomaków, obie z łososiem.
Do podania:
- wasabi
- marynowany imbir
- sos sojowy lub/i sos teryiaki
- zielona herbata jaśminowa
Hosomaki z łososiem, serkiem Philadelphia, ogórkiem, sezamem i dymką
Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
- 50 gram surowego łososia bez skóry i ości
- ćwierć ogórka
- cebula dymka
- 4 łyżki serka Philadelphia
- szczypta czarnego sezamu
- 2 płaty wodorostów nori
Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut. Ogórka kroimy w słupki, łososia w plastry, dymkę myjemy. Na bambusowej macie rozkładamy płat nori, na połowie wodorostu układamy ryż (nie za grubo, zostawiamy po 1 cm miejsca od każdej krawędzi płatu). Dłuższą krawędź smarujemy połową serka, posypujemy sezamem i układamy na tym ogórka, łososia i dymkę. Łapiemy za nori i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 6-7 hosomaków. Następnie przekładamy na talerz.
Hosomaki z łososiem, serkiem Philadelphia, mango, tykwą i marynowaną rzepą
Przepis na 2 rolki (12-14 hosomaków):
- 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
- 50 gram surowego łososia bez skóry i ości
- kawałek mango
- kawałek marynowanej rzepy
- kawałek tykwy
- 4 łyżki serka Philadelphia
- 2 płaty wodorostów nori
Postępujemy dokładnie tak samo jak poprzednio, jedynie zmieniają się składniki. Mango, tykwę i marynowaną rzepę kroimy w słupki. Łososia w plastry. Układamy składniki tak jak poprzednio na wodoroście, łapiemy za dłuższą krawędź i zwijamy. Kroimy na 6-7 kawałków. Następnie przekładamy na talerz.
Gotowe sushi podajemy z wasabi, marynowanym imbirem oraz sosem sojowym w proporcjach jakie lubimy. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je zieloną herbatą jaśminową lub sake.
Brak komentarzy