Szparagi

Treściwy omlet ze szparagami, szynką parmeńską, pomidorem i kiełkami słonecznika

14:00

Prosta propozycja na treściwe i smaczne śniadanie z moim ulubionym dodatkiem czyli szparagami. Polecam wszystkim tym, którzy lubią mieć świadomość tego co ląduje na ich talerzu i dbają o swoje zdrowie. Danie jest bowiem bogate w witaminy i składniki mineralne pochodzę z warzyw i kiełków.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 8-10 szparagów (odrywamy zdrewniałe końce szparagów i gotujemy je przez 3 minuty we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i postępujemy zgodnie z przepisem poniżej)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor malinowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 żółtej papryki
  • garść kiełków słonecznika
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka serka homogenizowanego (można pominąć)
Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone szparagi (główki odkładamy na bok) i smażymy 3-4 minuty, doprawiamy. W tym czasie w misce mieszamy jajka ze śmietaną i serkiem. Doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i wlewamy na patelnię. Źródło ciepła pod patelnią obniżamy do minimum. Na wierzch omleta nakładamy plastry pomidorów, szynkę parmeńską i główki szparagów. Patelnię przykrywamy folią aluminiową i smażymy omleta z jednej strony przez 8-10 minut. Po tym czasie gotowy omlet należy zsunąć z patelni i posypać kiełkami. Podajemy od razu.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

1 komentarze