Na słodko

Jabłka zapiekane pod budyniem i owsianą kruszonką z lodami

08:30


Prosty deser do przygotowania w kilkanaście minut. Idealne danie do przygotowania na szybko kiedy zaskoczą niespodziewani goście. Ciepłe, delikatne jabłka, kwaśne powidła śliwkowe, gęsty budyń i chrupiąca kruszonka owsiana. A całość podana z lodami waniliowymi! Nic dodać, nic ująć.

Składniki (na 3- 4 porcje):
  • 4-5 dużych jabłek
  • 100 gram powideł śliwkowych
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • lody waniliowe do podania
Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu w podanej ilości mleka. Jabłka obieram, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Płatki owsiane miksuję w młynku do kawy na mąkę. Zmiksowane płatki, otręby i cukier ugniatam z masłem, tworząc kruszonkę. Przygotowuję 3 lub 4 kokilki, które smaruję masłem. Na dnie układam jabłka, które smaruję powidłami śliwkowymi. Nakładam po 2-3 łyżki budyniu. Całość posypuję kruszonką i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po tym czasie, jeśli kruszonka się zarumieniła, wyjmuję kokilki. Upieczony deser podaję od razu z gałką lodów waniliowych.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

0 komentarze