Kasza

Kasza jaglana z brokułem, fetą cukinią i fasolką szparagową z posypką z prażonego chleba

08:30


Bardzo proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością nie będziecie zawiedzeni.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 szklanka kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
  • 1 średnia cukinia
  • 1/2 brokuł
  • 100 gram sera feta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • garść mrożonej fasolki szparagowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie
Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę na suchej patelni lub w piekarniku i miksuję w malakserze na niezbyt miałki pył. Ponownie prażę na suchej, rozgrzanej patelni. Na zwykłej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę i czosnek. Dodaję ugotowaną kaszę, doprawiam i smażę całość minutę lub dwie. Po tym czasie dodaję ugotowane i grillowane warzywa oraz pokrojoną fetę. Danie dokładnie mieszam. Podaję z posypką z chleba na ciepło lub na zimno.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze