Drób

Prosta chińszczyzna z kurczakiem i czarnym sezamem

08:30

Bardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż i duża ilość tajskiej bazylii. Smaczne danie, które posmakuje nawet niejadkowi.

Składniki (na 2 porcje):
  • 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka
  • 1czerwona papryka
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu
  • odrobina soku z cytryny do smaku
  • po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej
  • garść posiekanej bazylii tajskiej
  • ugotowany biały ryż do podania
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną szalotkę i czosnek z dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię do pozostałych składników i całość smażę 5-6 minut. Wlewam sos sojowy, rybny i słodko kwaśny. Całość gotuję przez kolejne 5-6 minut na dużym ogniu. Na koniec smażenia dodaję czarny sezam oraz posiekaną bazylię. Danie podaję z porcją ugotowanego ryżu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

0 komentarze