Dziś mam dla Was jeden z przepisów na chleb pszenno- żytni z dodatkiem mąki gryczanej na zakwasie pszennym o bardzo ciekawym smaku. Jeśli macie w sobie odrobinę cierpliwości, wolnego czasu i chęci to polecam byście również wykonali ten przepis.
Składniki (na 1 bochenek o masie około 500 gram):
Zakwas wykonałam z wody i mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850 lub typ 2000). Kilka łyżek zakwasu otrzymałam od pewnej dobrej duszyczki, następnie trzykrotnie dokarmiłam zakwas by był dojrzalszy i aby było go nieco więcej.
- 200 gram zakwasu
- 140 gram mąki pszennej chlebowej
- 10 gram mąki żytniej
- 90 gram wody
Chleb:
- cały zaczyn
- 400 gram mąki pszennej
- 70 gram mąki gryczanej
- 50 gram żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 220 gram wody
Składniki na zaczyn mieszam i odstawiam na 10-12 godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn mieszam z wodą, solą i mąkami. Wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto, które odstawiam na 2,5-3 godziny w ciepłe miejsce. Mniej więcej co godzinę wyrabiam ciasto, by pozbyć się nadmiaru pęcherzyków powietrza. Po tym czasie z ciasta formuję kulę, przekładam do miski obsypanej mąką pszenną lub do koszyczka do wyrastania chleba i odstawiam na kolejne 2 godziny. W tym czasie chleb powinien podwoić swoją objętość. Po upływie dwóch godzin robię próbę by sprawdzić czy chleb jest dobrze wyrośnięty. W tym celu naciskam palcem na ciasto- jeśli szybko wraca do pierwotnego kształtu jest jeszcze za wcześnie, gdy potrzebuje trochę czasu zanim wyrówna się jego powierzchnia jest gotowe do pieczenia.
Chleb wyciągam z koszyczka lub miski i delikatnie przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem ciasto do dołu. Delikatnie smaruję wierzch wodą i nacinam. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 250 stopni i piekę pieczywo przez 35-45 minut. Studzę chleb na kratce i kroję dopiero po wystudzeniu. Przechowuję chleb w chlebaku owinięty lnianą ściereczką.
Smacznego, Klaudia.
4 komentarze
dawno już nie piekłam chleba, muszę do tego wrócić!
OdpowiedzUsuńJa raz na jakiś czas piekę domowe pieczywo, natomiast to na zakwasie ostatni raz piekłam rok temu! Teraz powtórka z rozrywki, myślę, że na dłużej :)
UsuńUwielbiam domowe pieczywo. Jego smak nie ma sobie równych. Na moim blogu pojawił się przepis na pełnoziarniste bułki :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zajrzeć do Ciebie wobec tego :)
Usuń