Jeżeli dość długo śledzicie mojego bloga to wiecie, że przede wszystkim w kuchni stawiam na sezonowość. Jesienią nie może być inaczej. Zanim moja kuchnia i potrawy staną się "dyniowe", wcześniej wykorzystam grzyby na multum sposobów. Są uniwersalne, smaczne i sycące. Z makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów! 

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne)
  • 500 gram grzybów 
  • ząbek czosnku 
  • 1/2 czerwonej cebuli 
  • 2 łyżki masła 
  • sól, pieprz, majeranek 
  • 300 gram piersi kurczaka 
  • marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek 
  • natka pietruszki 
  • 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 
  • odrobina sera feta
  • 1 mała cukinia 
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Dodaję grzyby i duszę sos kilka chwil. Wlewam ciemny sos uniwersalny Łowicz i gotuję całość 5-10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą. 

Smacznego, Klaudia. 






Brak komentarzy