Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem.
Składniki (na 2 porcje):
Duszona pierś kurczaka:
- 350 gram piersi kurczaka
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- szczypta soli i pieprzu
- przyprawy: rozmaryn, wędzona papryka
- 2-3 łyżki konfitury figowej
- 1/2 cebuli
- lampka czerwonego wina
- 1/2 szklanki bulionu
Kasza bulgur z awokado
- 1/2 szklanki kaszy bulgur
- 1/2 awokado
- garść świeżej mięty
- 1 cytryna
- szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
- mix sałat
- maliny
- oliwa z oliwek
Pierś kurczaka doprawiam rozmarynem, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Na oliwie z oliwek smażę mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Cebulę siekam i smażę razem z mięsem do delikatnego zarumienienia. Dodaję konfiturę oraz lampkę wina. Duszę całość kilka minut. Wlewam bulion i gotuję składniki jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiam szczyptą soli i pieprzu.
Kaszę gotuję w szklance wody do miękkości. Na koniec gotowania dodaję skórkę otartą z cytryny oraz sok z ćwiartki cytryny. Miętę siekam, awokado kroję drobno. Kaszę doprawiam solą i pieprzem, mieszam z awokado i miętą.
Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką.
Smacznego, Klaudia.
Bardzo ciekawy przepis! :) Fajne połączenie smaków, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńWygląda bardzo zachęcająco :) a że najpierw się je oczami....kolory, smaków cudnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuń