Niebanalne połączenie w sam raz na kolację we dwoje. Makaron lasagne podany z pysznym, domowym pesto na bazie suszonych pomidorów oraz delikatnymi pulpecikami z piersi kurczaka. Z pewnością zasmakuje każdemu, nawet tym, których podniebienie jest bardzo wybredne.
Składniki (na 2 porcje):
- 10 płatów makaronu lasagne
- 10 suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki oleju z suszonych pomidorów
- cebula
- czosnek
- natka pietruszki
- pieprz
Pulpeciki drobiowe:
- 300 gram zmielonej piersi kurczaka
- 1 jajo
- 2- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mix sałat do dekoracji
Mięso mielone, jajo, otręby, natkę pietruszki i przyprawy mieszam. Formuję niewielkie pulpety, które smażę na rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony.
Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na łyżce oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Suszone pomidory razem z resztą oleju miksuję w malakserze na pastę. Dodaję do składników na patelni i podgrzewam. Dodaję pulpety i smażę całość jeszcze dwie minuty. Dodaję ugotowany makaron oraz natkę pietruszki. Mieszam dokładnie. Ściągam z ognia. Podaję od razu, danie posypuję natką pietruszki. Podaję z miksem sałat.
Smacznego, Klaudia.
świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuń