Jedno z moich popisowych śniadań, które moim znajomym smakowało bardzo pomimo tego, że połączenie niecodzienne. Śniło mi się i postanowiłam je przygotować. Wyszło cudownie smaczne, delikatne i lekkie. Jeżeli macie dostęp do dużej ilości fig to serdecznie polecam. 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 8 jaj
  • 1/3 szklanki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 8-10 śliwek 
  • 1 kg fig + kilka sztuk do dekoracji 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 lampka czerwonego wina 
  • rozmaryn 
  • jogurt naturalny do podania 
Połowę kilograma fig kroję w plastry. Śliwki kroję w kostkę. Połowę smażę na łyżce masła z rozmarynem a następnie duszę w winie, które redukuję do minimum. Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczam masło i wlewam mieszankę jajeczną. Układam figi w plastrach i wrzucam śliwki. Przykrywam składniki pokrywą i smażę omlet na wolnym ogniu 7-10 minut aż zetnie się wierzch. Po usmażeniu dekoruję omleta karmelizowanymi figami, świeżymi figami i podaję z jogurtem naturalnym. 

Smacznego, Klaudia!



Brak komentarzy