Jedno z moich popisowych śniadań, które moim znajomym smakowało bardzo pomimo tego, że połączenie niecodzienne. Śniło mi się i postanowiłam je przygotować. Wyszło cudownie smaczne, delikatne i lekkie. Jeżeli macie dostęp do dużej ilości fig to serdecznie polecam.
Składniki na 3-4 porcje:
- 8 jaj
- 1/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 8-10 śliwek
- 1 kg fig + kilka sztuk do dekoracji
- 2 łyżki masła
- 1 lampka czerwonego wina
- rozmaryn
- jogurt naturalny do podania
Połowę kilograma fig kroję w plastry. Śliwki kroję w kostkę. Połowę smażę na łyżce masła z rozmarynem a następnie duszę w winie, które redukuję do minimum. Jajka ubijam z solą i cukrem pudrem. Na patelni rozpuszczam masło i wlewam mieszankę jajeczną. Układam figi w plastrach i wrzucam śliwki. Przykrywam składniki pokrywą i smażę omlet na wolnym ogniu 7-10 minut aż zetnie się wierzch. Po usmażeniu dekoruję omleta karmelizowanymi figami, świeżymi figami i podaję z jogurtem naturalnym.
Smacznego, Klaudia!
Brak komentarzy