08:30
Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem
Kolejny obiad w chorwackim, figowym stylu w którym się zakochałam i który kolejnego dnia, na prośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się!
Składniki (na 3 porcje):
- 500 gram piersi kurczaka
- 10 fioletowych fig
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- szczypta soli i pieprzu
- sok z cytryny
- rozmaryn
- łyżka oliwy z oliwek
Karmelizowane buraki:
- 2 upieczone w folii buraki
- 2 łyżki posiekanej mięty
- lampka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli i pieprzu
- sok z ćwiartki cytryny
Miętowo - cytrynowy ryż
- 1 szklanka ryżu
- 1 i 1/2 szklanki wody
- skórka otarta z jednej cytryny
- sól
- garść posiekanej mięty
Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji
Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia.
Na maśle smażę pokrojone w kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia.
Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę składniki kilka minut. Wlewam wino i redukuję sos do momentu aż zgęstnieje. Doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny.
Porcję piersi kurczaka z sosem podaję z burakami karmelizowanymi oraz ryżem miętowo- cytrynowym. Dekoruję figą i miętą.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy